Wat maakt padel nou zo leuk?

Je kan er niet meer omheen. Overal om je heen hoor je dat Padel zo’n leuke sport is. Padel groeit hard in Nederland. Steeds meer mensen ontdekken hoe leuk Padel is. In de afgelopen 18 maanden is het aantal banen meer dan verdubbeld. Padelclub Rotterdam/Vlaardingen exploiteert momenteel 25 banen, zowel indoor als outdoor. Padel wordt door jong en oud gespeeld. Maar wat maakt Padel nou zo aantrekkelijk en leuk? We spraken met een groepje 60 plussers die elke week recreatief spelen en met Joris, 22 jaar, een jonge ambitieuze speler die regelmatig toernooien speelt en wil klimmen in zijn ranking.

apr 17, 2024 | Blog

Heren, hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Padel?
Hans; Het is eigenlijk door Fred gekomen. Hij heeft het initiatief genomen.
Fred; Dat klopt, Ik ben voor het eerst in aanraking gekomen met Padel in San Pedro aan de Costa del Sol. Ik ben daar regelmatig en zes jaar geleden heb ik daar voor de eerste keer Padel gespeeld. Ik vond het direct een heel leuk spel. Wanneer ik in Nederland ben dan speel ik elke week, met een vast clubje waaronder Hans, golf op de Hooge Rotterdamsche. En op een zekere dag stelde ik voor om een keertje te gaan Padellen. Dat vonden ze een goed idee. Onze eerste partij speelden we op Victoria, dat is nu al weer bijna drie jaar geleden. We kregen de smaak te pakken en al snel breidde het groepje zich uit met kennissen en vrienden die elkaar niet kenden. We hebben een
groepsapp genaamd Padel Rotterdam waarin we inmiddels 9 deelnemers hebben. Elke vrijdagochtend reserveren we een baan. Niet iedereen kan altijd meedoen. Een aantal verblijft af en toe in het buitenland, zeker in de winterperiode. Soms zijn we met zes. Dan huren we een baan voor twee uur en spelen we een mini-toernooitje. Zijn we met vier dan spelen we anderhalf uur achtereen. En dat gaat er behoorlijk fanatiek aan toe. We zijn dan wel 60 plussers maar dat competitieve zit er bij ons nog steeds In.

Wat maakt Padel voor jullie zo leuk?
Jan; wat mij aanspreekt is het tactische aspect aan het spel. Hoe je in een verdedigende positie gebruik kunt maken van de zij- en achterwanden, hoe je als aanvaller het verrassende effect van de bal die tegen het hekwerk stuitert probeert mee te nemen in je spel. Hoe je samen met je partner je positie inneemt op het veld, het juiste moment kiest om het net proberen te veroveren. Het zijn allemaal speltactieken die je toepast en dat maakt Padel erg interessant. We zouden eigenlijk lessen moeten nemen om weer een stap verder te komen maar dat komt er maar niet van.
Hans: Ik heb de tijd ook niet. Ik zit elke week op m’n racefiets. ga twee keer in de week golfen en elke week Padellen. Ik heb ook nog eens 2 kleinkinderen waar ik graag tijd mee doorbreng. Ik ben dan weliswaar met pensioen maar ben nog steeds een druk baasje hè. Wat ik wel belangrijk vind is dat je enig balgevoel moet hebben. We hebben in onze jeugd gevoetbald en later getennist en dat neem je mee De drempel lag daardoor niet hoog. Eigenlijk konden we vanaf het eerste moment al een aardig balletje over het net slaan. Het leuke van Padel is dat een ieder op zijn eigen niveau leuke rally’s speelt. Dat vind ik ook een verschil met tennis. Padel kent veel meer rally’s en heeft meer dynamiek in het spel.

Jan: Ik vind dat Padel meer op souplesse wordt gespeeld. Het is minder blessuregevoelig.
Fred; Een ander voordeel is dat als we twee uur spelen, ik niet alleen een heel voldaan gevoel heb maar in de middag alle tijd heb om nog wat anders te doen. Een rondje golf kost mij een hele dag. En laten we het sociale aspect niet vergeten. We hebben zojuist anderhalf uur heerlijk intensief gesport en zitten nu als mannen onder elkaar met een bakkie koffie over de bekerwedstrijd van gisteravond te discussieren. Hercules uit altijd lastig hè. Dit is toch
een heerlijk begin van het weekend. Ik denk dan ook dat we voorlopig nog niet uitgepadeld zijn. Ja, dit zien we ons nog wel een groot aantal jaren elke week blijven doen klinkt het eensgezind. Spelen Fred, Hans en Jan gemiddeld 1 x in de week, Joris zou liefst elke dag willen spelen.

Joris; Wanneer kwam jij voor het eerst in aanraking met Padel. Dat is nu 5 jaar geleden, ik was 17 jaar. Het was tijdens mijn vakantie in Spanje op Camping Delphin Verde die best wel bekend staat onder Nederlanders. Ik vond het direct erg leuk maar eenmaal teruggekomen heb ik er niets mee gedaan. Ik speelde indertijd voetbal in competitieverband bij FC Binnenmaas, maakte lange dagen op school en dat bij elkaar was moeilijk te combineren met het spelen van Padel. Maar Padel bleef wel trekken en toen ik in 2022 een vacature zag bij Padel Only voor een professionele Padel trainer, besloot ik de stoute schoenen aan te trekken. Ik heb een achtergond als tennisleraar en mocht direct langskomen. Ik had een leuk en goed gesprek wat resulteerde in de mogelijkheid om bij Padel Only een stage te lopen en inmiddels ben ik ook Padelleraar geworden.

Hoe lang speel je al Padel?
Niet zo lang eigenlijk. Sinds april 2022 speel ik Padel en ik moet zeggen dat ik er verslaafd aan ben geraakt. Ik begon toernooien en competities te spelen, samen met mijn neef Sander en hij heeft mij gestimuleerd om te stoppen met voetbal. Dat was eigenlijk best wel een lastige beslissing omdat mijn passie voor voetbal groot is. Maar mijn passie voor Padel is nog groter en ik heb geen spijt van mijn beslissing te stoppen met voetbal. Padel heeft mij veel gebracht.

Hoeveel tijd besteed je dan aan Padel?
Zelf speel ik gemiddeld zo’n acht uur per week, buiten de trainingen om die ik geef. Maar daarnaast kijk ik graag wedstrijden op mijn laptop. Ik wil graag beter worden en door wedstrijden te analyseren merk ik dat ik het spelletje technisch en tactisch beter begin te begrijpen. Een wedstrijdsituatie die ik zie probeer ik dan uit tijdens mijn trainingen. Dan pakken we een mandje ballen en trainen we een heel uur op één specifieke slag.

Wat zijn je ambities Joris?
Ik speel nu een jaar Padel en speel competitie voor Padelclub Rotterdam in de eerste klasse. Dat is in Nederland het derde niveau, na de Ere Divisie en Hoofdklasse maar niet mijn eindstation. Mijn huidige ranking is 5 en ik wil komende jaar doorgroeien naar ranking 3 en P100 toernooien gaan spelen. Flink doortrainen dus want ik wil er niet met twee keer 6-0 afgeslagen worden haha.

Je zei dat Padel je veel heeft gebracht; kan je daar wat meer over vertellen
Net zoals voetbal is Padel ook een teamsport. Je speelt het niet met z’n elven maar wel in een team. In de competitie bestaat ons team uit vijf personen, allemaal jonge honden. Dat teamgevoel maakt het voor mij niet alleen leuk maar ook leerzaam. Elkaar coachen op het veld, duidelijk communiceren en samenwerken zijn aspecten die mij aanspreken en die ik ook in het dagelijkse leven graag toepas. We zijn best wel fanatiek als we onze wedstrijden spelen maar na afloop is het reuze gezellig om met elkaar en met de tegenstander een biertje te drinken. Het sociale aspect van Padel vind ik heel belangrijk. Ik speel pas een jaar Padel en mijn sociale netwerk is er behoorlijk door uitgebreid. Het heeft mij ook goede vrienden opgeleverd. Ik vind het leuk dat ik privé veel omga met een aantal jongens die uit Spanje naar Nederland zijn verhuisd, zo leer ik ook andere culturen kennen. Padel heeft mijn leven verrijkt, ik ben een beter mens geworden.