Hoe is padel ontstaan?
Mexico is het land waar Padel is ontstaan in het jaar 1969. Hier woonde in Acapulco Enrique Corcuera. Hij was een groot liefhebber van racketsporten en wilde met vrienden in zijn eigen tuin kunnen spelen. De afmetingen van de tuin was echter niet groot genoeg voor de aanleg van een tennisbaan. Enrique besloot om een kleiner veld te laten aanleggen. Aan kunstgras dacht hij niet. De ondergrond was van beton. De afmetingen van de baan waren wel dezelfde als die we vandaag kennen, 10 bij 20 meter. Al snel kwam men tot de ontdekking dat het niet handig was om geen muren rond het veld te hebben. De bal vloog elke keer aan alle kanten het veld uit. En dus besloot Enrique Corcuera om muren aan de achterkant en zijkanten van zijn veld te laten bouwen. Zo kreeg de padelbaan zijn vormen.
Welke racket en bal waren het beste geschikt om mee te spelen? Tennisracket was geen goede optie omdat het speelveld veel kleiner is. Men liet zich inspireren door rackets die gebruikt worden voor beachbal. Houten rackets die
men later voorzag van gaten om de weerstand te verminderen. De kleine squashbal viel af en men kwam al snel op de tennisbal die al snel werd aangepast tot de bal waar we vandaag mee spelen. Een padelbal lijkt op een tennisbal, maar is iets kleiner en lichter. Het is ook belangrijk dat de druk in de padelbal tussen de 1,78 en 2,01 bar ligt. Ook dat is net iets lager dan bij een tennisbal. Hierdoor beweegt de padelbal trager dan een tennisbal. De vrienden van Enrique namen het spel mee naar Zuid Amerika (Argentinie) en Spanje waar het spel razend populair is. Begin jaren zeventig werden de eerste banen in Marbella geopend
Vanuit Spanje, waar het uitgroeide tot de meest beoefende sport na voetbal heeft Padel zich afgelopen decennia in hoog tempo verspreid over Europa. Met zijn groeiende populariteit en toegankelijkheid is padel een sport die naar verwachting nog vele jaren zal blijven evolueren.
Er zijn verschillende redenen waarom de sport zo populair is geworden:
1. Toegankelijkheid
Padel is een sport die relatief eenvoudig te leren is en die geschikt is voor spelers van alle leeftijden en niveaus. De regels zijn eenvoudig en de speelvelden zijn kleiner dan bij tennis, waardoor het gemakkelijker is om de bal in het spel te houden.
2. Sociaal aspect
Padel is een sociale sport die vaak in dubbelspel wordt gespeeld, wat betekent dat spelers kunnen genieten van het spel samen met vrienden, familie of nieuwe partners. Het is een geweldige manier om te socializen en plezier te hebben op het veld.
3. Fysieke voordelen
Padel is een sport die zowel cardiovasculaire als spierversterkende voordelen biedt. Het spelen van padel helpt bij het verbeteren van de conditie, het verhogen van de behendigheid en het versterken van de spieren, met name in
de armen en benen.
4. Spanning en plezier
Padel is een dynamische en opwindende sport die veel spanning en plezier met zich meebrengt. De combinatie van strategie, snelheid en behendigheid maakt elk punt en elke rally boeiend en uitdagend.
5. Groeiende populariteit:
Padel is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid in populariteit, met steeds meer padelbanen en clubs over de hele wereld. De groeiende gemeenschap van padelspelers en fans draagt bij aan de aantrekkingskracht van de sport.
Al deze factoren dragen bij aan de aantrekkingskracht van padel en verklaren waarom zoveel mensen ervoor kiezen om deze boeiende en dynamische sport te spelen.
Met het aanleggen en exploiteren van nieuwe padelbanen wil Padelclub Rotterdam zoveel mogelijk mensen op een laagdrempelige manier de gelegenheid bieden om samen te sporten en na afloop te kunnen socializen onder het genot van een hapje en een drankje