“ik heb alles opzij gezet om de nummer 1 van Nederland te worden.”

Interview met Bart van Opstal

Nog 100 dagen en dan start de Premier Padel Tour in Rotterdam. Het belooft met de deelname van alle wereldtoppers een waar spektakelstuk te worden. Een unieke gelegenheid om toppers als Arturo Coello, Alejandro Galan, Juan Lebron en Francisco (Paquito) Navarro live te aanschouwen. Voor het toernooi zullen ook wildcards worden afgegeven waarvoor een aantal Nederlandse toppers in aanmerking komt. Voorafgaand aan zijn training spraken we met één van hen; Bart van Opstal. Bart neemt momenteel plek 323 in op de ranking van FIP, de Internationale Padel Federation en is de nummer drie van Nederland.

mei 30, 2024 | Blog

Bart, je hebt in 2022 je baan opgezegd om je volledig te kunnen storten op een padel carrière; hoe ziet een week er uit voor jou?
Ik ben elke dag met padel bezig. Het hangt er wel vanaf of ik toernooien in het buitenland moet spelen of in Nederland. Speel ik mijn wedstrijden in Nederland dan heb ik geen reisdagen. In principe sta ik iedere dag twee keer op de baan om met mijn trainer te werken aan mijn techniek. Daarnaast train ik elke week specifiek op mijn voetenwerk en doe ik 2 tot 3 keer week aan krachttraining en aan cardio. Ik ga in de regel om 08.00 uur de deur uit en kom tegen 22.00 uur weer thuis. Dan is het zaak om mijn rust te pakken om de volgende ochtend weer goed te kunnen trainen. Het zijn inderdaad hele volle dagen. Gelukkig is mijn vriendin ook een sport- en padelfanaat en support zij mij voor de volle 100%.

In hoeverre word je begeleid om je ambitie te kunnen waarmaken?
Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik sinds vorig jaar een professionele begeleidingsstaf heb kunnen samenstellen. Die bestaat momenteel uit een padel coach, een fysiek trainer, een voedingsdeskundige, een mental coach en een fysiotherapeut.

Dat klinkt heel professioneel. Padel is sterk groeiend maar het prijzengeld is niet vergelijkbaar met tennis; Hoe is dit financieel haalbaar?
Ik heb vorig jaar Bas te Loo ontmoet en die helpt mij op commercieel gebied. Via hem heb ik een businessclub opgericht waar sponsoren lid van kunnen worden. Via dit platform kunnen leden hun diensten onderling aanbieden en mij volgen. Deze groep sponsoren wil mij steunen en dankzij hen kan ik mij volledig richten op mijn padel carrière

Bart, je hebt in een eerder interview aangegeven dat je de nummer 1 van Nederland wilt worden en in de Top 100 van de FIP ranking; Hoe reëel is dat?
De top 100 van de FIP is een enorme uitdaging. Met de groei die padel wereldwijd doormaakt, wordt de concurrentie alsmaar heviger. Ik speel sinds 2019 maar eigenlijk speel ik pas echt serieus sinds 2022. In die vijf jaar ben ik in Nederland van plek 150 naar plek 3 gestegen. Om de nummer 1 in Nederland te worden moet ik in de FIP ranking voorbij Sten Richters en Bram Meijer zien te komen. Dat is op dit moment een top 180 positie. Ik heb alles opzij gezet en doe er alles aan. Ik denk dat er nog veel rek bij mij inzit. We zullen zien waar het eindigt. De top 100 is natuurlijk prachtig maar ik staar mij daar niet blind op. Ik wil er uithalen wat erin zit.

Waar zit het verschil in?
Op ons niveau kunnen we allemaal elke bal slaan. Elke slag beheersen we, in de techniek zit niet zozeer het grote verschil. Het verschil in de top zit vooral in de wedstrijdervaring en het mentale aspect. Kan je goed met de spanning omgaan en heb je voldoende ervaring opgebouwd om je niveau van slagen gedurende de hele partij vol te houden Je moet in een flow komen waarbij je vrij staat te spelen, geen last hebt van wedstrijdspanning en vol zelfvertrouwen de baan opgaat

Hoe lang gaat het duren voordat een Nederlandse speler een top 10 ranking haalt, denk jij?
Daar gaat nog wel een tijd duren. Een speler als Paquito Navarro is op zijn 5e jaar begonnen met padel, ik op mijn 24ste. Dat verschil is voor mij niet meer in te halen. Vergelijk het maar met schaatsen; om als Spanjaard olympisch schaatskampioen te worden zal je ook op hele jonge leeftijd moeten beginnen. Voor een schaatser uit Spanje zou dat moeten betekenen dat hij eigenlijk naar Heerenveen zou moeten verhuizen, elke dag op het ijs van Thialf moet staan en moet trainen met onze beste schaatsers onder de deskundige leiding van een Nederlandse coach. Voor ons geldt hetzelfde. Om aansluiting te vinden met de wereldtop moet je eigenlijk in Spanje wonen en daar dagelijks trainen met de wereldtop. Dan maak je stappen en word je een betere en completere speler. Er komen zeker nieuwe talenten aan in Nederland, we hebben straks spelers die op hun 10e al zijn begonnen met padel Ik denk dat het tussen de 5 en 10 jaar duurt voordat iemand uit Nederland in de top 50 van de FIP ranking kan komen te staan. Maar heb je het over de top 10 dan zie ik dat voorlopig niet gebeuren. Daar gaat nog wel een generatie overheen.

Hoe is de onderlinge verhouding met de overige top spelers in Nederland?
Die is zondermeer goed te noemen. We trainen regelmatig samen om elkaar beter te maken. We komen elkaar tegen op de toernooien. Natuurlijk zijn we dan concurrenten van elkaar maar we proberen elkaar te helpen naar een hoger niveau te komen. We hebben ook een groepsapp waarin we iets kwijt kunnen of advies kunnen vragen aan elkaar.

Tot slot Bart, wat staat komende tijd op je programma?
Elke week staat er een competitie wedstrijd of toernooi op het programma waarmee ik punten wil verdienen voor mijn FIP ranking. En dan hebben we twee grote evenementen op stapel staan. Van maandag 22 tot en met zaterdag 27 juli zijn de Europese kampioenschappen in Cagliari, Italië. Nederland doet daar zowel met een dames- als herenteam mee. In juni zal de bondscoach de spelers selecteren. Met mijn huidige ranking ga ik ervan uit dat ik speel. En 9 september start de Premier Padel Tour in Rotterdam. Ik hoop dat ik daaraan mag deelnemen maar het is afwachten of ik een wildcard krijg. Ik heb vorig jaar het wild card toernooi gewonnen waardoor ik met Uriël Maarsen mocht deelnemen in Amsterdam. Ondanks het feit dat we in de eerste ronde werden uitgeschakeld heb ik daar goed gespeeld en er een lekker gevoel aan overgehouden. Ik heb er echt van kunnen genieten. Hoe mooi zou het niet zijn om straks voor volle tribunes in Ahoy op de baan te staan.

Bart, onze tijd zit erop; je training gaat beginnen. Dank je voor je tijd en we zien je hopelijk op de World Premier Tour.