De 10 gezondheidsvoordelen

van padel

Bewegen, we weten allemaal dat elke dag bewegen een belangrijke voorwaarde is om gezond te blijven. Er zijn veel onderzoeken uitgevoerd die dat bewijzen. Of het nu gaat om wandelen, fietsen, zwemmen, keer op keer verschijnen er in de media berichten. Dat geldt ook voor padel. Maar wat zijn dan die gezondheidsvoordelen van padel? We zetten 10 voordelen hieronder voor je op een rij.

1: Slank met padel
Heb je wat extra kilo’s te verliezen? Net als andere racketsporten, zoals tennis en squash, is padel een heel intensieve sport waarmee je veel calorieën kan verbranden. Na een uurtje padellen, heb je gemiddeld liefst 588 calorieën verbrand. Vergeleken met tennis (493 kcal per uur) verbrand je zelfs een stuk meer. Padel is een uitstekende manier om vet te verbranden. Uit onderzoek is gebleken dat het lichaamsvetpercentage van padellers lager is dat dan van minder actieve mensen. Kortom, word slank met padel.

2: Goed voor hart en bloedvaten
De vetsamenstelling van het bloed is één van de belangrijkste voorspellers voor hart- en vaataandoeningen. Uit onderzoek is gebleken dat padellen leidt tot een lagere bloeddruk. Padellen heeft een positief effect op de risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Zo verbetert padellen de verhouding tussen het slechte LDL- en het goede HDL-cholesterol in het bloed.

 3: Diabetes
Padellen verkleint de kans op diabetes (suikerziekte) en helpt mensen met diabetes type II hun ziekte onder controle te houden. Dat komt doordat lichaamsbeweging ervoor zorgt dat je lichaamscellen gevoeliger worden voor insuline en daardoor glucose beter kunnen opnemen.

4: Sterke botten
Een goede manier om je botten te verstevigen – en het risico op botontkalking te verkleinen – is een sport te beoefenen die je botten belast. Denk bijvoorbeeld aan joggen of wandelen. Die sporten worden dan ook vaak geadviseerd. Nog beter dan wandelen of joggen is padellen. In de padelsport worden namelijk zowel je armen als je benen belast. Onderzoek wijst dan ook uit dat padellers gezondere botten hebben. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen in alle leeftijdscategorieën. En dat geldt niet alleen voor diegenen die al van jongs af aan padellen; ook als je pas later in je leven met padel begint, profiteren je botten daarvan.

5: Beter uithoudingsvermogen
Onderzoek wijst uit dat padellers gemiddeld een relatief beter uithoudingsvermogen hebben. Dat betekent dat je door regelmatig te padellen steeds beter in staat zult zijn om lichamelijke inspanningen gedurende langere tijd vol te houden. Je raakt met andere woorden minder snel vermoeid.

6: Sterke en flexibele spieren
Padellers moeten regelmatig hun spieren ver uitrekken om nog net de bal te kunnen slaan. Hoe vaker je dat doet, hoe flexibeler je wordt. Padellen draagt dan ook bij aan de flexibiliteit van je spieren. Padel kun je zien als full body workout. Eigenlijk activeer je vrijwel alle spieren. Dit komt door de diversiteit aan bewegingen die gemaakt wordt. De rally’s zijn vrij lang, en de sprintjes naar de bal explosief. Omdat deze alle richtingen op gemaakt worden, belast dit verschillende spieren. Zo wordt met het naar voren- en achteren rennen voornamelijk de kuiten belast. Het snelle voetenwerk zorgt ervoor dat de kuiten het sowieso zwaar te verduren krijgen. Ook de bovenbenen kunnen gaan verzuren. Bij Padel worden vaak lage ballen geslagen, die ervoor zorgen dat je zelf ook laag moet “zitten”. Dit houdt in dat de bovenbenen gespannen zijn en je diep door je knieën gaat. Om voortdurend klaar te zijn voor de volgende bal wil je altijd je bovenbeenspieren op spanning hebben. Deze actieve houding zorgt er ook voor dat je core aangespannen is. De draaiende bewegingen zorgen ervoor dat naast de rechte buikspieren, ook de schuine buikspieren belast worden tijdens een potje Padel.  En niet alleen dat. Ook je spieren worden door het padellen sterker. Vooral de beenspieren, maar ook de romp en armspieren worden
getraind.

7: Goed voor je immuunsysteem
Padel vergroot je weerstand tegen ziektes. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die actiever zijn een sterker immuunsysteem hebben. En hoe intensiever je beweegt, hoe beter je immuunsysteem functioneert. Je bent daardoor minder vatbaar voor verkoudheden, griepjes en andere (ook ernstiger) ziektes.

8: Reactievermogen, snelheid, wendbaarheid en evenwicht
Daar komt de bal: je moet snel reageren, draaien, versnellen en slaan. Keer op keer. Padel is een snel spel waar de bal voortdurend op en neer gaat. Dit zorgt ervoor dat je snel op nieuwe situaties moet reageren en anticiperen. Ook je oog/hand coördinatie verbetert. Dit houdt in dat je beter in staat bent om handelingen te verrichten waarbij zowel het gebruik van ogen als handen vereist is. Dit is een complexe cognitieve vaardigheid. En oefening baart kunst. Wist je dat je tijdens het spelen van één punt – dat duurt zo’n 10 seconden – gemiddeld wel vijf keer van richting verandert? Het spreekt
voor zich dat ook je evenwicht hierbij een belangrijke rol speelt.

9: Grove en fijne motoriek
Padel is goed voor je grove en fijne motoriek. Niet alleen de grote spiergroepen, ook de kleine spieren worden aan het werk gezet. Ze worden daardoor niet alleen sterker, maar je lichaam leert ook om de spieren gedoseerd en in samenhang te gebruiken. Ook goed voor je coördinatievermogen dus. Specifiek verbetert ook de oog-handcoördinatie door te padellen.

10: Psychologische voordelen
In gesprekken en artikelen over de gezondheidsvoordelen van sport ligt het accent meestal op de fysieke voordelen. Maar padellen is ook uitermate goed voor de mentale en emotionele gezondheid. Padel speel je met z’n vieren. Padel is dus eigenlijk een erg sociale sport en juist die contacten zijn goed voor de geestelijke gezondheid. Daarnaast verzacht lichaamsbeweging de symptomen van stress. Maar wist je ook dat intensieve lichaamsbeweging, zoals padel, ervoor zorgt dat je meer cellen aanmaakt in de hippocampus, een klein gebied in de hersenen dat verantwoordelijk is voor
het leren en het geheugen? Dat kan bijvoorbeeld een verklaring zijn voor de samenhang tussen wiskundeprestaties en de fysieke fitheid bij kinderen, zoals onderzoek eerder heeft aangetoond. Lichaamsbeweging komt ook je stemming ten goede. Bekend is dat sporten de klachten van depressieve mensen kunnen verminderen. Onderzoek laat ook zien dat padellers – ook in vergelijking met andere sporters – beter scoren op vitaliteit, optimisme en zelfwaardering.
Daarentegen scoren ze lager op somberheid, boosheid, verwarring, bezorgdheid en spanning.

Kortom, zo gezond is padel!